Coșmarurile: cum apar și cum scăpăm de ele?

Vă treziți transpirat dintr-un coșmar îngrozitor și aveți nevoie de un moment pentru a realiza că a fost doar un vis urât. Coșmaruri: atât copiii, cât și adulții au, din când în când, coșmaruri. Când apar ocazional, coșmarurile nu sunt nocive.

7-10% dintre persoane au coșmaruri mai frecvent de o dată pe lună

2-3% dintre persoane au câteva coșmaruri pe săptămână

Femeile au coșmaruri mai des decât bărbații, ceea ce se poate explica prin faptul că femeile vorbesc despre coșmaruri mai repede și cu mai mai ușurință.

Coșmarurile cronice pot fi o cauză a insomniei. Persoanele care au coșmaruri în mod regulat prezintă, de asemenea, stres și frică de a merge la culcare, ceea ce le poate afecta activitatea de peste zi și poate duce la consecințe psihologice și fizice.

Din fericire, veștile sunt bune: există remedii pentru coșmaruri. Este esențial să încercați să găsiți cauza și să le discutați cu alte persoane, posibil un terapeut.

Ce sunt coșmarurile?

Visăm în fiecare noapte deși deseori, a doua zi, nu ne amintim ce am visat. Acest lucru diferă de a avea coșmaruri. De obicei, tresărim și ne trezim din somn și ne amintim foarte bine ce am visat și mai ales cum ne-am simțit: temător, fără putere, neajutorat, vulnerabil etc.

Coșmarurile cele mai frecvente includ urmăriri cu mașini, moartea unei persoane dragi etc. În punctul culminant, începem să ne trezim și să ne amintim ce tocmai am visat.

Coșmarurile apar în timpul stadiului REM al somnului. REM vine de la „rapid eye movement” sau mișcarea rapidă a ochilor. Acesta este un stadiu al somnului, numit și somn paradoxal, și anume, corpul este relaxat, dar creierul este foarte activ. Din cauza impresiei puternice, vă amintiți ce ați visat.

Diferit de un coșmar este atacul nocturn de panică. Persoanele care au un astfel de atac se trezesc în cel mai profund moment al somnului, strigând și mișcându-se agitat.

În acest caz, nu avem amintiri.

Ne simțim neliniștiți, dar nu știm de ce. Prin urmare, diferența dintre un coșmar și un atact nocturn de panică stă în momentul în care apar.

Care sunt cauzele coșmarurilor?

Multe persoane care au coșmaruri se întreabă care este sensul acestora. Visele au o legătură cu experiențele de peste zi. Cu alte cuvinte, în somn procesăm evenimentele și sentimentele de peste zi.

De asemenea, procesăm emoțiile și dificultățile cu care ne confruntăm. Copiii trebuie să proceseze mulți stimuli într-un timp scurt de timp, ceea ce explică imediat de ce aceștia au vise mai înspăimântătoare decât adulții.

Stres și frică

Coșmarurile sunt deseori legate de stres. Când suntem în situații extrem de presante, stresul se traduce în vise neîncetate. Frica de a nu ne descurca în anumite situații sau de eșec poate cauza apariția coșmarurilor.

Traumă

Persoanele care au traume și suferă de stres post-traumatic pot avea coșmaruri repretate.

Utilizarea de medicamente, droguri și alcool

Medicamentele, drogurile și alcoolul ne pot afecta somnul. Anumite antidepresive pot avea ca efect secundar vise anxioase.

De asemenea, persoanele care iau melatonină în doze mari după ce trec la un alt fus orar sau care lucrează în ture pot avea coșmaruri ca efect secundar. Totuși, consumul în acces de medicamente și alcool poate contribui la apariția coșmarurilor.

Coșmaruri în timpul sarcinii

Femeile gravide au deseori coșmaruri din cauza evenimentului major care urmează. Frica de nașterea în sine, de a avea un copil poate duce la coșmaruri. Se presupune că acestea sunt legate de fluctuații hormonale, dar nu există suficiente dovezi științitfice în acest sens.

Cerc vicios

Ccoșmarurile pot duce la probleme cu somnul, iar somnul agitat și de calitate redusă poate contribui la apariția acestora. Prin urmare, încercați să vă îmbunătățiți igiena somnului pentru a vă calma înainte de a merge la culcare. Acest lucru va avea un efect benefic asupra viselor dvs.

Ce puteți face? 5 sfaturi

Vreți să nu aveți coșmaruri? Este posibil! Un factor esențial este o bună igienă a somnului și odihnă înainte de a merge la culcare:

  1. Este mai bine să citiți o carte decât să priviți în ecrane care emit lumină albastră.
  2. Relaxați-vă cu o baie sau un duș fierbinte.
  3. Ascultați muzică liniștitoare.
  4. Aranjați o zonă liniștită și întunecoasă pentru dormit, cu o temperatură confortabilă.
  5. Evitați consumul de cafea și alcool înainte de culcare.

În plus, este foarte important să discutați despre coșmarurile dvs. Povestiți-le altora. În cazul unei traume, adresați-vă unui psihoterapeut. De obicei, terapia comportamentală cognitivă ajută la atenuarea coșmarurilor.

În acest context, poate fi util să vă gândiți în timpul zilei la un bun final al coșmarului dvs. Astfel, dați o turnură pozitivă lucrurilor care vă sperie noaptea.

Descoperiți Lunestil

Căutați un remediu natural, sigur și eficace pentru un somn bun și sănătos?

DISTRIBUIE:

Citește mai multe

Prezentare generală

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.