10 sfaturi pentru un somn mai bun

Descoperiți cele 10 sfaturi

Te întrebi ce să faci să dormi mai bine?

Somnul suficient în timpul nopții este esențial pentru sănătatea noastră fizică și psihică. Un bun somn în timpul nopții este, de asemenea, foarte important pentru energia de care avem nevoie în timpul zilei. 

Analizarea calității somnului tău este un început bun pentru obținerea somnului odihnitor. Mici modificări din rutina zilnică pot contribui semnificativ la creșterea calității somnului. Descoperă următoarele zece recomandări pentru somnul tău bun din timpul nopții:

10 sfaturi utile pentru un somn bun

Mișcarea este benefică pentru corp și minte. Sporturile și exercițiul fizic pot avea  un efect pozitiv asupra calității somnului. Mai ales, activitățile relaxante, cum sunt mersul pe jos și yoga, sunt recomandate pentru un bun somn de noapte. O plimbare în aer liber în timpul zilei va îmbunătăți, cu siguranță, somnul din timpul nopții. 

Totuși, atenție la exercițiile intense, efectuate chiar înainte de a merge la culcare. Adrenalina generată de acesta poate determina adormirea dificilă. Sportul intens făcut  devreme, în timpul zilei, este ideal.

Adenozina, o substanță care înregistrează cât de mult timp ești treaz, este secretată de creier. O creștere bruscă a nivelului adenozinei dă somnolență. Cofeina atenuează semnalele trimise de adenozină, ceea ce înseamnă un plus de energie după ce bei o cafea. 

Vei resimți efectul maxim după jumătate de oră de la absorbția cofeinei în organism. Totuși, corpul descompune cofeina într-un interval mai lung de timp, și anume între cinci și șapte ore pentru a înjumătăți efectul cofeinei. Dacă bei o ceașcă de cafea la ora 18.00, la 23:30, jumătate din cantitatea de cofeină este încă activă. 

Prin urmare, evită consumul de cafea după-amiaza.

De obicei, după o seară în care am consumat alcool în exces, dormim buștean. Când efectul alcoolului se diminuează, de obicei, ne trezim în timpul nopți și ne este greu să adormim la loc. Alcoolul ne împiedică să ajungem în stadiul 3, cel al somnului profund. Consumul moderat de alcool are beneficii pentru somnul din timpul nopții și elimină și mahmureala de a doua zi. 

Un stomac gol sau prea plin nu este optim pentru un somn bun în timpul nopții. În cazul stomacului gol, senzația de foame te poate ține treaz. O masă grea înainte de culcare poate duce la indigestie și eructații. În ambele cazuri, somnul din timpul nopții este afectat. De aceea,  este recomandat să alegi o masă ușoară seara, de preferat, la o oră nu prea târzie. Astfel, organismul va avea timp suficient pentru digestie, înainte de a merge la culcare.

Un nivel scăzut de energie în a doua partea a zilei este aproape inevitabil. Cu toți picotim în spatele birourilor din când în când. Un somn scurt de după-amiază, de 15-20 minute, cunoscut sub denumirea de „power nap„ nu strică. Ne poate ajuta să ne remontăm pentru restul zilei. Este de reținut că somnul de după ora 15.00 poate determina adormirea greoaie seara.

Cu o oră înainte de culcare, este o idee foarte bună să îți pregătești organismul pentru noapte. Ceasul tău biologic începe să determine secreția de melatonină, care te pregătește pentru somn. 

Prin urmare, nu este o idee bună să petreci mult timp pe telefon sau laptop înainte de culcare. Nu numai că vei fi suprastimulat, dar lumina albastră va produce creierului impresia că este încă zi. Astfel, producția de melatonină este diminuată, iar tu vei sta treaz până târziu și/sau vei adormi cu dificultate. 

Mulți dintre noi suntem supuși zilnic unui stres considerabil, care ne afectează, cu siguranță, modul în care adormim. Este benefic pentru toți, mai ales pentru cei care sunt stresați, să ne relaxăm în mod conștient timp de o oră înainte de a merge la culcare. Poți face o baie caldă sau poți citi. Este util, de asemenea, să faci câteva exerciții de respirație sau mindfulness. Descoperă ce ți se potrivește și mergi la culcare relaxat! 

Pentru a dormi bine, este important ca dormitorul să fie întunecat și răcoros. Un dormitor aerisit asigură un somn bun în timpul nopții. Mută toate obiectele care nu au ce căuta în dormitor: televizor, smartphone sau computer.

Un ceas luminos poate fi, de asemenea, stresant pentru persoanele care adorm greu. Găsește o poziție astfel încât lumina ceasului să nu fie deranjantă și verifică, de asemenea, calitatea saltelei patului. Poate este momentul oportun pentru un pat și o saltea mai bune.

Dacă nu poți dormi, este inutil să te foiești în pat. De aceea, e recomandat să mergi la culcare atunci când te simți suficient de obosit. Dacă nu poți adormi după 20 de minute, poți să te ridici și să încerci câteva activități de relaxare, așa cum este cititul.

Rutina este de aur pentru un somn bun de noapte. Încearcă să îți stabilești o oră anume pentru a merge la culcare și pentru trezire, pe care să le respecți și în weekend. 

Corpul tău  se va obișnui cu programul desemnat, și astfel vei adormi mai repede și mai bine. De asemenea, nu vei acumula lipsă de somn. Ideea de a recupera somnul în weekend nu compensează lipsa cronică de somn pe durata săptămânii. Dimpotrivă, somnul excesiv de la sfârșitul săptămânii poate îngreuna trezitul și activitățile de la începutul săptămânii.

Nu poți adormi, deși respecți recomandările?

Este posibil să urmezi recomandările de mai sus și tot să nu poți adormi sau dormi. Insomnia este extrem de frustrantă și poate avea un impact major asupra calității vieții. Totuși, a recurge imediat la somnifere nu este o idee bună. Somniferele și sedativele clasice, pe bază de rețetă medicală, pot duce la dependență și determina somnolență la trezire.

Lunestil-cutie-RO

Lunestil este un supliment alimentar, pe bază de ingrediente naturale, puternice. Nu determină dependență sau somnolență la trezire, așadar te vei trezi odihnit și cu forțe proaspete după un somn bun în timpul nopții.

Ingrediente puternice care stimulează somnul

Descoperă Lunestil

Cauți un mijloc natural, sigur și eficace pentru un somn bun și sănătos?

Prezentare generală

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.