Probleme cu somnul?

Află mai multe despre Insomnie

De la problemele de somn la insomnie: ce poți să faci?

Este cunoscut faptul că somnul din timpul nopții are o importanță deosebită pentru sănătate. Dificultatea de a adormi sau trezirile din timpul nopții afectează mulți oameni, iar efectele se resimt imediat în activitățile zilnice și în starea fizică generală. 

Tulburările de somn și insomnia pot avea cauze multiple, iar identificarea acestora nu este întotdeauna simplă. Descoperă mai jos informații utile, mai puțin cunoscute despre insomnie și tulburările de somn, dar și ce poți face pentru un somn de bună calitate.

Ce este, mai exact, insomnia?

Există mai multe tulburări de somn, printre care:

Insomnia este cea mai frecvent problemă și este o tulburare diferită de deprivarea de somn, care se referă la lipsa somnului pe parcursul a mai multor nopți. Insomnia presupune:

Insomnia generează stări de oboseală în timpul zilei, iritabilitate, stare de somnolență crescută, dificultate de a fi concentrat.
Diagnosticul de insomnie este stabilit numai în cazului somnului nesatisfăcător pe parcursul a minimum trei nopți pe săptămână, însoțit de funcționarea nesatisfăcătoare în timpul zilei, manifestată prin oboseală, somnolență, iritabilitate, concentrare și performață scăzute.

În ciuda faptului că deseori persoanele cu insomnie fac tot posibilul pentru un somn odihnitor, totuși nu reușesc să doarmă sau somnul este de calitate insuficientă. Diferența dintre insomnie și o simplă perturbare a somnului constă în faptul că cele din a doua categoria pot dormi, dar nu suficient ca urmare a împrejurărilor temporare (de exemplu: copiii nu dorm în timpul nopții, iar somnul părinților este afectat din această cauză). 

Problemele cu somnul și insomnia pot avea consecințe pe termen scurt și lung pentru sănătatea fizică și cea psihică. De exemplu, lipsa concentrației, iritabilitatea, durerea de cap și un sistem imunitar slăbit sunt consecințe tipice ale absenței somnului.

Care sunt posibilele cauze ale problemelor cu somnul?

În anumite perioade din viață somnul poate fi afectat, fără a vorbi însă de insomnie. Sunt mai multe cauze care pot genera afectarea somnului, de exemplu:

Stres și anxietate

O cauză majoră a afectării temporare a somnului, este reprezintă de prezența stresului și anxietății în viața personală. Multe persoane întâmpină probleme cu somnul din cauza stresului de la locul de muncă sau a faptului că sunt șomeri. Identificarea motivelor generatoare de stres și anxietate pot contribui la ameliorarea somnului.

Evenimente de natură emoțională

Un eveniment de natură emoțională poate genera, de asemenea, nopți albe. De exemplu, o boală sau decesul unei persoane apropiate sunt evenimente de natură emoțională ce pot afecta somnul.

Ritualul de dinainte de somn

Lipsa unei rutine înainte de culcare sau prea multe activități înainte de culcare sunt exemple ale unei igiene nesatisfăcătoare a somnului. Descoperă recomandările noastre pentru un ritual sănătos înainte de somn.

Presiune

În plus, trăim într-o lume agitată și plină de provocări presante. În timpul săptămânii programul ne este încărcat cu activități profesionale, iar pentru timpul liber programăm alte activități. E necesar să ne acordăm suficiente momente pentru relaxare și odihnă.  Activități relaxante precum cititul, o baie sau un duș fierbinte, exercițiile de respirație pot contribui semnificativ la un somn odihnitor.

Lumina albastră

Un alt mare vinovat pentru problemele de somn este expunerea excesivă la lumină albastră înainte de a merge la culcare. Privim exagerat de mult diverse ecrane: televizor, smartphone, computer. Ca urmare, suntem supuși unei stimulări excesive, ceea ce acționează în detrimentul unui somn bun de noapte. Din cauza luminii albastre, seara organismul nostru consideră că este încă zi și că nu trebuie încă să se pregătească de culcare. Secreția de melatonină poate fi, astfel, blocată din nou.

Factori de mediu

Anumiți factori de mediu, cum sunt zgomotele, sforăitul partenerului, temperatura din cameră sau o saltea inconfortabilă, te pot face să dormi sau să adormi mai greu.

Medicație

Boala sau durerea pot determina insomnie temporară. Utilizarea medicamentelor, cum sunt analgezicele, poate ajuta în acest caz. Nu este indicată utilizarea somniferelor fără recomandarea medicului. Cere întotdeauna sfatului medicul tău!

Cum poți remedia insomnia?

Insomnia și problemele temporare de somn sunt deseori strâns legate de stres și anxietate. De aceea, este esențial să încerci activități de relaxare și calmare înainte de a merge la culcare.

Descoperă Lunestil

Cauți un mijloc natural, sigur și eficace pentru un somn bun și sănătos?

Cauți un mijloc natural, sigur și eficace pentru un somn bun și sănătos?

Prezentare generală

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.