Corpul nostru este dotat cu un ceas biologic intern. Printre altele, acest ceas asigură alternanța dintre trezie și somn în decursul unei perioade de 24 de ore. În acest sens, lumina naturală joacă un rol decisiv în acest sens. Un bioritm normal este, mai mult sau mai puțin, paralel cu răsăritul și apusul soarelui. Creierul nostru înregistrează dacă este zi sau noapte și transportă în circulația sanguină un hormon numit melatonină.
Totuși, nu avem cu toți același bioritm. Mai mult, acesta poate fi afectat grav în cazul schimbării de fus orar sau atunci când muncim în ture. Aflați în cele ce urmează totul despre acest hormon, cunoscut și sub denumirea de ‘hormonul vampir’ sau ‘hormonul întunericului’.
Acest articol vă răspunde la următoarele întrebări:
- Melatonina: hormonul somnului
- Ce se întâmplă în cazul schimbării fusului orar sau al unui bioritm dereglat?
- Ce se întâmplă în cazul dereglării secreției naturale de melatonină?
- Cum putem potența efectul melatoninei?
Melatonina: hormonul somnului
Într-un mod ingenios, bioritmul nostru reglează când suntem în stare de trezie și când este momentul să mergem la culcare. Astfel, se reglează după prezența sau absența luminii naturale. Când se întunecă, creierul secretă melatonină la nivelul glandei pineale. Acest hormon anunță corpul că este momentul să meargă la culcare. Secreția începe seara, crește în timpul nopții și scade din nou spre dimineață. Pentru că melatonina nu mai este secretată în acest moment, corpul primește un semnal că trebuie să se trezească.
Astfel, melatonina creează condițiile ideale ca organismul să adoarmă, ceea ce vă face să dormiți mai bine, și stabilește intervalul de timp în care dormim.
Ce se întâmplă în cazul schimbării fusului orar sau al unui bioritm dereglat?
Când zburăm într-un alt fus orar, ceasului nostru biologic îi trebuie timp să se regleze pentru că melatonina este încă secretată la momentele obișnuite. Astfel se explică fenomenul schimbării fusului orar pe care multe persoane l-au simțit când au călătorit.
Când sunteți într-o altă zonă orară, vă simțiți obosit în primele zile, iar seara sunteți complet treaz.
De exemplu, dacă lucrați noaptea și trebuie să dormiți în timpul zilei, este posibil să aveți probleme să vă reglați ceasul biologic.
De asemenea, este adevărat că valorile maxime și minime ale ceasului biologic pot diferi de la o persoană la alta. Astfel se explică diferența dintre persoanele active dimineața și persoanele active seara. Primele dintre acestea au cele mai alerte ore în timpul dimineții. Cealaltă categorie nu simt oboseală decât mult mai târziu seara, iar dimineața le ia ceva timp să se trezească cu adevărat.
Totuși, ritmul societății nu este același cu ritmul persoanelor nocturne. O persoană cu adevărat nocturnă care trebuie să înceapă munca devreme va suferi rapid de lipsă de somn.
Lumina albastră de la telefonul mobil, televizor sau ecranul computerului pot interfera cu secreția de melatonină. Organismul nostru confundă lumina albastră cu lumina naturală, ceea ce împiedică secreția de melatonină și ne face să adormim mai greu.
De aceea, se recomandă să limitați la minimum timpul petrecut în fața ecranelor cu o oră înainte de a merge la culcare.
Ce se întâmplă în cazul dereglării secreției naturale de melatonină?
La persoanele care lucrează în schimburi sau schimbă fusul orar, ceasul biologic și secreția de melatonină sunt afectate.
În aceste cazuri, poate fi util să se administreze melatonină sub formă de picături sau comprimate. Melatonina intră în mod artificial în circulația sanguină, determinând organismul să adoarmă.
Sporiți efectul melatoninei
În esență, melatonina anunță corpul că se poate îndrepta spre somn. Momentul în care administrați melatonina este, deci, neimportant. Multe comprimate conțin melatonină, dar o mare parte din aceasta este absorbită de organism după ingerare, deci are un efect minim sau absent.
În cazul Lunestil, am ales în mod deliberat să includem melatonina în capsula interioară astfel încât eliberarea acesteia să aibă loc mai târziu, după ce ați adormit.
Descoperiți Lunestil, o capsulă duală inovatoare, cu eliberare întârziată, care combină în mod unic, patru ingrediente naturale puternice care vă ajută să dormiți noaptea întreagă.
Lunestil – pentru somnul visat
Aflați aici mai multe despre capsulele Lunestil cu acțiune unică și despre modul în care contribuie la somnul visat.